Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ο “Καλλικράτης” τα Κατσανοχώρια, και ο ... ΧΥΤΑ


   
   -ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΤΗΣ-



Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την επικείμενη εφαρμογή “Καλλικράτης”, δηλαδή τη ΣΥΡΡΑΦΗ (συνένωση)  ΔΗΜΩΝ.

Αναγκαία η αναθεώρηση του Καποδίστρια.

Πρόχειρη και με βιασύνη η επικείμενη  όμως συρραφή Δήμων.

Η επιτυχία  έρχεται μόνο με τη δημιουργία περιοχών με κοινούς στόχους, ήθη και έθιμα και ομοιόμορφη ανάπτυξη.
 Αλήθεια, τι σόι Δήμος θα προκύψει αν ράψουμε δίπλα στο δήμο Παμβώτιδας τους δήμους Κατσανοχωρίων και Αγίου Δημητρίου ή ακόμα και Πραμάντων ή Τζουμέρκων όπως ακούγεται;

Η αστική ανάπτυξη του Κατσικά, πώς θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του Καλεντζίου ή των Πραμάντων; Τέλος πάντων.
Έχω μάθει να μη κρύβω τις σκέψεις μου, δεν το έκανα άλλωστε ποτέ, ακόμα και για το καυτό θέμα του ΧΥΤΑ εδώ και μια δεκαετία παρ’ ότι μερικοί σκόπιμα ……. διάβαζαν τις θέσεις μου και τις μετέφεραν για ιδιοτελείς μικροκομματικούς λόγους στα καφενεία  του χωριού τους όπως τους βόλευε*  
(* να θυμίσω ότι στην εφημερίδα τα ΝΕΑ των Κατσανοχωρίων πρότεινα να δεχθεί ο δήμος Κατσανοχωρίων τον ΧΥΤΑ. Αν το ‘χε κάνει θα ‘χε προλάβει την τοποθέτησή του στην σημερινή θέση και συγχρόνως θα ‘χε κινηθεί για μια σειρά από  θετικά αντισταθμιστικά για το δήμο μας)

Δυστυχώς  εμείς αναλώσαμε τις όποιες δυνάμεις μας με λαθεμένο κατά την γνώμη μου τρόπο για την μη εγκατάσταση του ΧΥΤΑ στην πραγματικά ακατάλληλη και επιβλαβή για το δήμο μας και τους κατοίκους θέση.

Δε λάβαμε υπόψη μας ότι ακόμα και το δυο χιλιάδες δέκα                          (2010 )……. Θα τιμωρούσανε   τα … κοινωνικά φρονήματα της περιοχής!!!

Σήμερα ο δήμος Κατσανοχωρίων, ο δήμος μας, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.


Πού θα μας ράψουν;
Με το δήμο Πραμάντων ή με το δήμο Παμβώτιδας;
Αφού επίσημα ( Δήμαρχος – Δημοτικό συμβούλιο και τοπικοί άρχοντες) δεν έχουν Δημόσια θέση για το πως θέλουν τη συρραφή, οι πρόχειροι ραφτάδες  (ΥΠΟΥΡΓEIO ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ) θα μας ράψουν  το νέο μας κοστούμι όπως ….. λάχει.

Ως απλός αλλά ενεργός πολίτης, που η περιοχή μου και όχι μόνο, αρκετές φορές με τίμησε με την ψήφο της, θα ‘θελα να παραθέσω τις απόψεις μου και να τις παλέψω με άλλους συνδημότες  που μπορεί να έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς.

Ο δήμος μας (Κατσανοχωρίων) στη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να…. κολλήσει ούτε στην Παμβώτιδα ούτε στα Τζουμέρκα – Πράμαντα .

Και γίνομαι πιο σαφής.

Άλλη η προοπτική ανάπτυξης από Κορύτιανη προς Γιάννενα και άλλη προς Πλατανούσα – Πράμαντα.
Το Καλέντζι, το χωριό μου, χωρίς ίχνος τοπικισμού, άλλωστε αυτά τα αφήσαμε  στη δεκαετία του ’80, πιστεύω ότι μπορεί να παίζει και να ελπίζει σε ανάπτυξη μόνο με περιοχές γύρω από τον Άραχθο. Οι περιοχές Μέτσοβο, Ζαγόρι έχουν φτάσει στη κορυφή της Ανάπτυξης. Το αύριο ανήκει στον ορεινό όγκο γύρω από τον Άραχθο, στα Τζουμέρκα.
Άρα το ΚΑΛΕΝΤΖΙ θα ήταν ισχυρή  μονάδα  σε ένα δήμο με ΠράμανταΧουλιαράδες. Το άλλο κομμάτι του δήμου μας, έχοντας όπως όλα δείχνουν το αγκάθι του ΧΥΤΑ, μπορεί να υπολογίζει σε καλύτερες μέρες μόνο προς το αστικό κέντρο.

Κάποιος συγχωριανός μου ή Κατσάνος, θα μπορούσε να με αντικρούσει  με το απλοϊκό επιχείρημα λέγοντας μου ότι « καλά θέλεις…. να πάμε  πίσω στα Πράμαντα»;

Η απάντηση είναι απλή και καθαρή. Δεν θα πάμε πουθενά. Θα παλέψουμε όπως όταν εφαρμόστηκε ο Καποδίστριας και θα διεκδικήσουμε για την περιοχή των Κατσανοχωρίων και συγκεκριμένα για το Καλέντζι ό,τι καλύτερο.

Όσοι είχαν ενεργό συμμετοχή στον καθαρισμό της ΕΔΡΑΣ με την  ίδρυση του Δήμου, ξέρουν καλά τι σημαίνει διεκδίκηση, γνωρίζουν ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε αλλά το κερδίσαμε  με  ΑΓΩΝΑ. Ίσως μέχρι τη δημοσίευση των θέσεων μου να έχει υπάρξει  από την πολιτεία ανακοίνωση της συρραφής.

Δεν θα ‘θελα όμως ποτέ να γίνω προφήτης μετά Χριστό. Όμως ό,τι κοστούμι και να μας ράψουνε, εμείς οι Κατσάνοι τελικά θα βρούμε το δρόμο μας. Αρκεί να μην επικρατήσουν για άλλη μια φορά οι απόψεις ότι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, απλά βολευόμαστε με καταστάσεις που στοχεύουν  μόνο τις προσωπικές μας μικρό-εξυπηρετήσεις  και όχι την ανάπτυξη της περιοχής. Ο μεγαλύτερος Δήμος που είτε έτσι είτε αλλιώς θα προκύψει μπορεί να σπάσει τα σοια και να δώσει τη δυνατότητα σε πατριώτες με όρεξη – γνώση και διάθεση για προσφορά να βοηθήσουν, ώστε να ξεφύγει η περιοχή μας από την … έντιμη  δημοσιοϋπαλληλική στασιμότητα.


Γιάννης Ντούρος
Δ/ντης στο Λύκειο Κατσικά
                                                                            -ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΤΗΣ-

Δεν υπάρχουν σχόλια: