Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΚΛΕΙΔΑΡΟΤΡΥΠΑ
 ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΤΑ ( ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)

Το μήνυμα χάθηκε στην αποκωδικοποίηση
Για μία ακόμη φορά κληθήκαμε με την ψήφο μας να δώσουμε μήνυμα. Στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση, στο πολιτικό σύστημα… Και ο καθένας το έστειλε. Το μήνυμα ελήφθη, αλλά μας προέκυψε πρόβλημα στην αποκωδικοποίηση. Αλλιώς το ερμηνεύει το ΠΑΣΟΚ, αλλιώς η Νέα Δημοκρατία, αλλιώς οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Και κατά ένα περίεργο τρόπο, όλοι είναι απόλυτα ευχαριστημένοι. Συνεπώς, ψηφίσαμε, δεν ψηφίσαμε, στείλαμε μήνυμα, δε στείλαμε, το ίδιο και το αυτό είναι. Οι πολιτικοί ράβουν και κόβουν το εκλογικό αποτέλεσμα κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Δεν τους τρομάζει  η αποχή
 
Κάποιοι, προβλέποντας πιθανώς ότι τα κόμματα θα ακολουθήσουν την προσφιλή τακτική τους, αποφάσισαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα δια της αποχής. Και σε κάποιες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα η εποχή ξεπέρασε το 50%. Κάποια κόμματα το επισήμαναν, κάποια άλλα το αγνόησαν συνειδητά, άλλοι πάλι μπήκαν στη λογική να προσπαθήσουν πραγματικά να το ερμηνεύσουν και όχι απλώς να το προσαρμόσουν στις δικές τους ανάγκες. Το ζήτημα είναι ότι σε μία εβδομάδα κανείς δε θα θυμάται πόση ήταν η αποχή και κανείς δε θα τη συζητά. Όπως ακριβώς έγινε και στις ευρωεκλογές. Εκτός και αν εσείς είδατε τον πολιτικό κόσμο να ταρακουνιέται και να αλλάζει γραμμή πλεύσης. Εμείς, πάντως, δεν το διαπιστώσαμε.

Τα παραδείγματα της ιστορίας
Με μία πρώτη ανάγνωση, η ραγδαία βροχόπτωση και τα προβλήματα που δημιούργησε στην πόλη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καταστροφική στην προσπάθεια του Νίκου Γκόντα να καλύψει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Φ. Φίλιο με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής. Ωστόσο, η βροχή μπορεί να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας, αν ο μηχανισμός του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ κατάφερε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά. Δεν το λέμε εμείς. Η ιστορία το αποδεικνύει. Το 2002, η παραπαίουσα κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ αναγεννήθηκε από τις στάχτες της, χάρη στην επιτυχημένη διαχείριση της υπερχείλισης του ποταμού Ελβα. Ο στρατός της χώρας κατάφερε να εκκενώσει σε ελάχιστο χρόνο τις περιοχές που κινδύνευαν να πλημμυρίσουν, οργανώνοντας τη μεταφορά 16.000 ανθρώπων, ενώ η παρουσία του κ. Σρέντερ σε όλα τα μέτωπα της κρίσης, την ώρα που ο Χριστιανοδημοκράτης αντίπαλός του, Εντμουντ Στόιμπερ, βρισκόταν σε διακοπές, έκρινε στην ουσία το αποτέλεσμα των εκλογών του επόμενου μήνα. Αντίθετα, καταστροφική ήταν η αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα στην Αμερική, από τον Τζορτζ Μπους. Η εγκληματική σχεδόν κωλυσιεργία των κρατικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας στιγμάτισε την προεδρία του, σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό και από τον ίδιο τον πόλεμο στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: